Bevegelse og sirkulasjon gir smidige muskler, sener og ledd

3 øvelser for smidige muskler, sener og ledd

Hvis hengslene i et maskineri begynner å knirke kan vi smøre dem med olje. Men hva gir smidige muskler, sener og ledd? Svaret er: økt bevegelse og sirkulasjon. Under viser jeg 3 korte øvelser som raskt får fart på systemet. Bevegelsene bidrar til å myke opp stivhet, løse spenninger, samt fremme sirkulasjon og reparasjon i bevegelsesapparatet.

Varianter av disse øvelsene brukes ofte i oppvarmingen til ulike kampkunster som Taiji, Qigong, Karate og Aikido. De inngår også i egne asiatiske programmer for selvmassasje. Jeg pleier noen ganger å gjøre de sammen med pasienter før en behandling. Slike fysiske øvelser er en god måte å snu negative kroppsopplevelser til noe positivt – både hos barn, ungdom og voksne.

Hvordan gjøre øvelsene?

Når kroppen er stiv og anspent er disse øvelsene topp. Fordi de er ganske oppkvikkende, passer de ekstra bra tidlig eller midt på dagen. Gjør de gjerne på morgenen – så får du hodet og kroppen i gang. Øvelsene kan utføres hvor som helst (f.eks. på stuegulvet), men om våren og sommeren er det aller best utendørs med frisk luft og vind i håret.

Du kan gjerne bruke øvelsene som oppvarming før annen trening. De fungerer også bra som pauseaktivitet når du har sittet lenge i ro, begynner å bli trøtt og sliter med å holde fokus. Reis deg opp å beveg på kroppen! Bevegelse og sirkulasjon er er god måte å ventilere ut stress og frustrasjoner.

I videoene under vises en kort gjennomgang av hver øvelse. Følg veiledningen og repeter noen ganger selv. Øvelsene kan gjøres enkeltvis eller sammen. Jeg anbefaler at du bruker ca. 10-15 minutter på alle øvelsene (altså rundt 5 min. på hver).

1. Løse spenninger og fremme sirkulasjon

Her bruker vi en slags «banke-teknikk» som også anvendes i bla. tuina-massasje. Denne teknikken er fin for å motvirke blokkeringer og anspenthet, samt fremme sirkulasjon til kroppens ytre lag.

2. Bevegelighet i muskler, sener og ledd

En herlig øvelse som motvirker stivhet i sener og ledd. Varmer opp og øker fleksibiliteten. Ypperlig som oppvarming til alle typer trening!  

3. Oksygen og sirkulasjon til hele kroppen

Du kan lese mer om denne enkle pusteøvelsen i en egen bloggartikkel. Her kan den brukes for å opptimalisere oksygen- og blodtilførselen til hele kroppen. En fin avslutning som også demper stress og roer sinnet.

Lurer du på noe, er det bare å ta kontakt. Lykke til!

Plages du med muskelsmerter, hodepine, anspenthet eller utmattelse, kan du vurdere en time med akupunktur eller tuina-massasje.

Les gjerne også: